Bilnøgler eller nøglefri bil?

Mange nye biler har en funktion der gør, at man ikke skal bruge bilnøgler på samme måde, som man traditionelt bruger dem.

Denne type bil har en lille fjernbetjening, som også kaldes Smartkeys eller Keyless Go i stedet for en almindelig nøgle. Fjernbetjening gør brugeren i stand til at låse bilens døre op fra afstand. I Fjernbetjeningen findes en censor, som sender et signal til bilen, når brugeren er inden for en passende afstand. Desuden har disse biler ofte et smart start system der gør, at man ikke skal bruge sine bilnøgler når bilen startes.

Disse funktioner ses dog oftest ved nye biler i den dyrere ende.

 

Ulemperne overskygger fordelene

Selvom det kan virke tiltalende at udskifte sine bilnøgler med en nøgleløs bil, skal man overveje sin beslutning meget nøje, inden man laver den helt store investering. Fordelene ved at udskifte sine gamle bil med en ny nøgleløs bil, er nemlig få.

En nøgleløs bil gør bilturen en anelse mere lækker, da man slipper for at fiske nøglen op af tasken eller lommen, hver gang man skal ind og ud af bilen.

Men fordelene overskygges hurtigt af ulemperne.

Hvis du bytter dine bilnøgler til en nøglefri fjernbetjening, får du på samme tid en bil, der er nemmere at stjæle. Biltyvene skal blot være i besiddelse af et system, der kan ”tappe” koden fra nøglens sender, og herefter kan biltyvene både åbne og starte bilen. Det kræver som sagt bare det rette system og den rette afstand til bil og fjernbetjening.

 

Traditionelle bilnøgler er ikke tyverisikret

Selvom nøgleløse biler er i overhængende fare for at blive stjålet, er almindelige biler med traditionelle bilnøgler ikke fuldstændig sikre.

Oftest bliver biler i Danmark nemlig stjålet ved brug af de originale bilnøgler.

Hvis man gerne vil undgå at få stjålet sine bilnøgler, skal man være opmærksom på, hvor man placerer sit nøglebundt, når man er på offentlige steder. Hvis man ligger sin jakke fra sig på en café eller restaurant, gør man det nemlig nemt for tyven at pille nøglen op af jakkelommen, finde bilen og køre væk i den.

Bare i 2015 blev der ifølge Danmarks statistik anmeldt 6.834 biltyverier. Dette tal dækker over personbiler, varebiler og lastbiler, men størstedelen af tyverierne vurderes til at være begået mod ejere af personbiler.

Det kriminalpræventive råd i Danmark har givet en række råd, som skal hjælpe danskerne med at forhindre biltyverier. Først og fremmest skal man selvfølgelig altid være opmærksom på, hvor man har sine bilnøgler, når man er i det offentlige rum.

Men man kan også gøre andet for at forhindre, at sin bil bliver stjålet. Når man forlader sin bil skal man, specielt i sommermånederne, være opmærksom på at lukke og låse alle døre og vinduer i bilen. Ellers har tyven nemlig fri adgang og med lidt teknisk snilde, vil han kunne trille væk i bilen.

Chancen for at få stjålet sin bil er større, jo ældre den er. Mange nyere biler har nemlig elektronisk startspærre, der gør det sværere at stjæle dem.